Kuchnia

kuchnia

Biały blok z żurawiną i pistacjami

Składniki:

250 g mleka w proszku (2 niepełne szklanki)
125 g masła
100 g cukru (2/3 szklanki)
100 ml wody (mniej niż pół szklanki)
100 g suszonej żurawiny
150 g orzechów pistacjowych
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki otartej z jednej pomarańczy
220 g herbatników
Pistacje obieramy z łupinek. Jeśli kandyzowaliśmy skórkę w dużych kawałkach – siekamy na mniejsze części. Połowę herbatników rozdrabniamy w malakserze na pył, a drugą połowę łamiemy na kawałki. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z wodą i cukrem. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku. Miksujemy. Dodajemy zmielone herbatniki i miksujemy jeszcze chwilę – masa powinna być bardzo gęsta. Szybko dodajemy naraz żurawinę, pistacje i posiekaną skórkę pomarańczową. Mieszamy i dodajemy rozkruszone herbatniki – ponownie mieszamy i od razu przekładamy do silikonowej keksówki lub zwykłej wyłożonej przezroczystą folią spożywczą (bakalie i herbatniki należy dodawać szybko, bo masa stygnąc bardzo szybko tężeje). Wyrównujemy, dociskamy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Biały blok podajemy schłodzony, pokrojony na małe kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation