Kuchnia

PRZEPISY

Austriackie knedle z morelami - Moje Wypieki
Składniki na austriackie knedle z morelami (16 sztuk – 4 porcje):

120 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
szczypta soli
450 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie, schłodzonego
2 duże jajka, schłodzone
260 g mąki pszennej
16 niedużych moreli, odpestkowanych
mąka pszenna, do podsypywania
cukier, do środka moreli
W misie miksera umieścić masło, cukier, wanilię i sól. Dokładnie utrzeć/wymieszać do połączenia. Dodać twaróg, jajka i utrzeć (nie za długo – tylko do połączenia). Misę z masą twarogową wyjąć z miksera i dodać mąkę pszenną. Wyrobić dłońmi, szybko i krótko, tylko do połączenia się składników. Wyrobione ciasto spłaszczyć, następnie przełożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 2 godziny w lodówce – z takim ciastem najlepiej się pracuje (surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni) .

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 16 części. Każdą część ciasta spłaszczać na dłoni, na środek kłaść odpestkowaną morelę, do jej środka nasypać około pół łyżeczki cukru. Zlepić dokładnie, kształtując knedle i odłożyć na oprószony mąką blat.

Knedle z morelami gotować w delikatnie posolonej wodzie przez około 7 minut (liczone od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Ciepłe knedle obtoczyć z każdej strony podsmażoną na maśle bułką tartą z cukrem i cynamonem.

Bułka tarta na maśle z cukrem i cynamonem:

60 g masła
110 g bułki tartej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masło roztopić na patelni, dodać bułkę tartą i podsmażyć, do złotego koloru. Zdjąć z palnika, dodać cukier, cynamon i wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation