Kuchnia

ciasto

KORZENNE CIASTO DYNIOWO- DAKTYLOWE

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej typ 480-500
– 1 szklanka musu dyniowego
– pół szklanki orzechów ziemnych niesolonych
– szklanka mleka roślinnego
– 20 suszonych daktyli
– pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego lub ksylitolu
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 płaskie łyżeczki sody
– płaska łyżeczka mielonego kardamonu
– 2 kopiaste łyżeczki cynamonu
– skórka z 2 cytryn

Krem:
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– szklanka musu dyniowego
– dowolny syrop do smaku
– orzechy i migdały do dekoracji


WYKONANIE:

Ciasto:
– do otrzymania musu dyniowego, potrzebna będzie średnia dynia hokkaido lub inna o słodkim smaku
– dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości. Wystudzić i dokładnie zmiksować
– daktyle namoczyć w ciepłej wodzie kilka godzin (aż będą miękkie)
– daktyle zmiksować z orzechami na gładko (powstanie coś w rodzaju masła orzechowego)
– w jednej misce połączyć dynię, daktyle z orzechami, skórkę i mleko
– w drugiej mąkę, proszek, cukier, sodę, przyprawy
– ciągle miksując dodawać powoli ciekłe składniki do stałych
– dno tortownicy (śr. 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować dowolnym olejem i wysypać mąką
– wyłożyć ciasto do tortownicy i wyrównać wierzch
– piec około 40 – 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
– wystudzić

Krem:
– do garnka przełożyć pokruszoną czekoladę i syrop (ja dodałem 2 łyżki)
– całość rozpuścić na małym ogniu (nie gotować)
– dodać mus dyniowy i dokładnie wymieszać
– kremem pokryć wierzch ciasta (nie żałować go)
– wierch posypać grubo siekanymi orzechami i migdałami
– wstawić do lodówki by krem stężał
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation