Kuchnia

kuchnia

Tortille zapiekane po meksykańsku

Składniki:

Tortilla 6-7 placków
Mięso mielone 500 g
Cebula duża
Czosnek ząbek
Kukurydza konserwowa puszka
Fasola czerwona puszka
Ser tarty 250 g
Passata pomidorowa 300 ml
Koncentrat pomidorowy łyżeczka pełna
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
Oregano 1/2 łyżeczki
Papryka słodka łyżeczka pełna
Papryka ostra ilość wg uznania
Chili pieprz cayenne ilość wg uznania

Przygotowanie:

Na na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy zacznie się rumienić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone i przyprawy. Całość krótko podsmażyć do momentu, aż mięso straci swój różowy kolor.

Na patelni wsypać fasolę i kukurydzę. Całość zalać passatą 200 ml. Całość smażyć jeszcze 5 minut. Na koniec dodać koncentrat, wymieszać, zdjąć z ognia i przestudzić.

Na placki tortilli rozłożyć przygotowany farsz mięsny i do każdej tortilli dodajemy ser. Do środka wykorzystałam 150 g sera. Tortille zwijamy zaczynająć od boków a następnie od dołu na 3 razy.

Tortillę przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego niewielką ilością oleju. Polać pozostałą passatą i posypać serem.

Tortille zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Góra dół bez termoobiegu.

Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation