Kuchnia

ciasta i desery

Harataniec
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 -3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
500 g sera półtłustego

Etapy przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach dobrze schłodzone masło i delikatnie mieszamy składniki.

Rozcieramy dłońmi lub siekamy nożem, bądź specjalnym przyrządem, tak aby masło połączyło się z mąką.

Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Dodajemy żółtka, 2 łyżki śmietany i zarabiamy ciasto. Jeżeli okaże się za suche dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany.

Ciasto dzielimy na trzy części - do jednej dodajemy kakao. Wszystkie trzy części owijamy w folię spożywczą i dobrze schładzamy w lodówce.

Ser mielemy w maszynce do mięsa 2 - 3 krotnie.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation