Kuchnia

222

Krokiety z mięsem mielonym po meksykańsku


Składniki na 10 porcji:
10 nieco grubszych naleśników (polecam z tego przepisu)
Farsz:
65 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wieprzowego
2 cebule
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 czerwona papryka
1 szklanka sosu bolońskiego lub ketchupu lub gęstego sosu pomidorowego
2 - 3 konserwowe ogórki
pół puszki kukurydzy konserwowej (lub 1 mała puszka)
szczypta chili
150 g startego żółtego sera
Panierka:
2 jajka
1/4 szklanki mleka
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia






1. Na początku smażę naleśniki. Powinny być nieco grubsze niż zwykłe.

2. Cebulę obieram, kroję w małą kostkę i podsmażam na oleju. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso mielone i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażę do zbrązowienia mięsa. Mięso doprawiam solą i pieprzem.

3. Ogórki konserwowe i oczyszczoną paprykę kroję w kostkę. Paprykę podsmażam na łyżce oleju aż zmięknie.
4. Do przesmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodaję sos boloński (lub ketchup). Następnie wrzucam konserwowe ogórki, podsmażoną paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawiam do smaku.

5. Na każdy naleśnik na środek kładę porcję nadzienia, posypuję startym serem. Boki składam do środka i zawijam w rulon. Krokiety odkładam na deskę.

6. Krokiety zanurzam w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczam w bułce tartej.

7. Opanierowane krokiety kładę na rozgrzany olej na patelnię. Smażę na niewielkim ogniu z obydwu stron na złoty kolor. Osączam na papierowym ręczniku.
8. Podaję na gorąco z ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation