Kuchnia

SPR

2 pojedyncze piersi kurczaka
sól morska
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie pół na pół z wędzoną)
1 łyżka mąki pszennej
300 g jogurtu bałkańskiego (lub greckiego)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu

Piersi kurczaka oczyścić z kostek i błonek, przekroić na 2 pojedyncze piersi. Każdą pierś przekroić w poprzek na dwie połówki. Grubszą połówkę przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Cienką połówkę pozostawić bez krojenia. Z każdej piersi powinniśmy otrzymać 3 cienkie fileciki. Oprószyć je solą morską i czerwoną papryką, dodać oliwę i wysmarować dokładnie dłońmi. Oprószyć w mące pszennej. Połączyć jogurt z oliwą, miodem i szczyptą soli. Kurczaka włożyć do plastikowej miski, dodać jogurt z dodatkami i delikatnie wymieszać. Odstawić na blat kuchenny na minimum godzinę, najlepiej 2 - 3 godziny.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. W piekarniku nagrzać również blaszkę do zapiekania. Mozzarellę pokroić na 6 plasterków, oprószyć solą morską. Pomidorki opłukać i osuszyć, położyć na talerz, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru, suszonym oregano i oliwą extra vergine. Delikatnie wymieszać.
Na rozgrzaną blaszkę położyć piersi kurczaka razem z marynatą, przykryć mozzarellą. Wyłożyć pomidorki i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, na 5 minut przed końcem można ustawić funkcję grilla w piekarniku. Podawać z jogurtem greckim, posypując szczypiorkiem i papryką w proszku. Z bagietką lub ziemniakami dla chętnych.
WSKAZÓWKI
Przed pieczeniem kurczak w marynacie powinien być ocieplony w temperaturze pokojowej. Jeśli będzie marynował się przez 2-3 godziny, nie musi stać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation