Kuchnia

obiad

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym
Danie dla miłośników zapiekanek w prosty sposób otrzymasz niesamowite danie, która swoim pysznym smakiem zachwyci niejedno podniebienie. Zapraszam na przepis
40 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 szt. cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 1 opakowanie makaronu Penne
• Olej do smażenia
• 1 puszka czerwonej fasoli
• ½ kg fasoli szparagowej zielonej
• 2 papryki czerwone
• 200 g przecieru pomidorowego
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• ½ szk. śmietany 12%
• 10 dag sera mozzarella
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układam na dnie naczynia żaroodpornego.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Mięso podsmażam do momentu, kiedy stanie się miękkie.
3. Odsączam z zalewy czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i papryki kroję, dodaję do mięsa.
4. Mięso podlewam jedną szklanką wody rozrobionej z przecierem pomidorowym, polewam śmietaną, dokładnie mieszam i gotuję do momentu zagotowania.
5. Sos razem z mięsem wykładam na makaron, wierzch posypuje serem mozzarella startym na tarce o dużych oczkach.
6. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation