Kuchnia

Przepisy

>>>>Fioletowe naleśniki<<<<

2 jajka
1 i ½ szklanki mąki pszennej (połowę można zastąpić ryżową, owsianą lub kukurydzianą)
1 szklanka mleka (może być zwykłe lub roślinne)
½ szklanki jagód (świeżych lub rozmrożonych)
mniej niż ½ szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju
szczypta soli i cukru
olej do smażenia
Farsz:

500 g twarogu (kostka, klinek)
4 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru lub miodu
1 łyżka cukru waniliowego
ok. 1 szklanka świeżych malin
duża szczypta cynamonu
Naleśniki: Jajka, mleko, olej, mąkę i jagody miksujemy blenderem na gładko. Odstawiamy na 30 minut (o ile mamy czas). Dodajemy szczyptę soli oraz cukru i dolewamy wody gazowanej do odpowiedniej dla nas konsystencji (zazwyczaj około jedną trzecią szklanki lub więcej). Mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju (warto maczać ręcznik papierowy w oleju i przecierać nim patelnię, uważając, aby się nie sparzyć). Nalewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Smażymy z dwóch stron do przyrumienienia.

Farsz: Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy śmietanę/jogurt i mieszamy. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz cynamon. Ponownie mieszamy.

Naleśniki smarujemy farszem i posypujemy malinami. Zwijamy w rulon lub składamy w trójkąty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation