Kuchnia

Przepisy

>>>>Masełko cukiniowe<<<<

1 kg młodej cukinii
1 liść laurowy
2 średnie cebule lub 4-5 szalotek
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju kokosowego, oliwy lub masła
sól i pieprz do smaku
Cukinię obieramy (jeśli mamy swoją, niepryskaną – wystarczy dokładnie umyć), odcinamy końce i ścieramy na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach (najlepiej użyć odpowiedniej końcówki do tarcia malaksera, jeśli posiadamy). Startą cukinię solimy i odstawiamy na ok. 15 minut, żeby puściła sok. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek. Cukinię odciskamy mocno z nadmiaru płynu i dodajemy do cebuli wraz z liściem laurowym. Podsmażamy razem, często mieszając przez ok. 10 minut – cukinia znacznie zmięknie i po wystygnięciu będzie można ją rozsmarowywać. Przyprawiamy solidnie solą i pieprzem do smaku (poprzednia sól się wypłucze). Wyjmujemy liść laurowy. Gorącą cukinię przekładamy do słoika. Gdy wystygnie chowamy do lodówki.

Podajemy ze stostowanym pieczywem. Masło cukiniowe jest doskonałe bez dodatków, można też zjadać razem z serem lub wędliną. Mi najlepiej smakuje jako warzywna pasta do pieczywa na śniadanie czy kolację. Masełko cukiniowe przechowujemy w lodówce do maks. 3 tygodni – moje jednak znika znacznie szybciej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation