Kuchnia

ziemniaczki

Ziemniaki bardzo chrupiące | Kwestia Smaku

1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, np. odmiany Vineta)
100 ml oliwy z oliwek*
sól morska + jeśli mamy - gruboziarnista sól morska do posypania upieczonych ziemniaków
* można użyć dobrego oleju roślinnego np. oleju słonecznikowego lub z orzeszków ziemnych, tłuszczu gęsiego czy kaczego, ewentualnie smalcu (bez skwarek) jeśli go lubimy.

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki (około 4 cm). Opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Posolić i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia lub z uchyloną pokrywą przez 12 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podgrzać oliwę w rondelku (ma być bardzo gorąca, ale ma się jeszcze nie dymić).
Ziemniaki odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Ustawić garnek z ziemniakami na małym ogniu, a po około 10 sekundach polać je gorącym olejem i delikatnie przemieszać. Ziemniaki wyłożyć na blachę do pieczenia, rozkładając je jedną warstwą w możliwie dużych odstępach. Polać resztą oliwy z garnka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 15 minut, następnie przewrócić ziemniaki na drugi bok i znów piec przez 15 minut. Jeszcze raz przewrócić i piec przez 15 minut. Na koniec zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec ziemniaki na złoty kolor przez 10 minut (jeśli nadal ziemniaki nie będą zrumienione zgodnie z naszymi oczekiwaniami, można na kilka minut przełączyć piekarnik na funkcję grilla). Po upieczeniu ziemniaki posypać solą morską, jeśli mamy - gruboziarnistą.
Jeśli pieczemy również łososia (z przepisu na ŁOSOSIA Z SOSEM BAZYLIOWYM), wykładamy go na blachę z ziemniakami na ostatnie 10 minut pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation