Kuchnia

Przepisy

Pulpeciki w sosie koperkowym | Kwestia Smaku

1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
mleko lub woda do namoczenia bułki
1/2 kg mięsa mielonego *
1 średnia cebula starta na tartce
1 jajko
1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
mąka pszenna do obtoczenia
olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
WYWAR:
około 400 - 500 ml wody
1 średnia marchewka i 1 mała pietruszka, starte na tarce o większych oczkach
1 łyżeczka masła
1 - 2 małe łyżeczki mąki
1 łyżka posiekanego koperku

Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 15 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
Po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. Wywar zaczynamy przygotowywać chwilkę wcześniej: w garnku zagotować wodę, dodać marchewkę, pietruszkę i lekko posolić (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). Dodać łyżeczkę masła oraz włożyć usmażone pulpeciki. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania można zagęścić sos mąką, którą przesiewamy przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru. Możemy też rozprowadzić mąkę najpierw z 2 łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, zagotować.
Na koniec dodać posiekany koperek i odstawić z ognia.
PROPOZYCJA PODANIA

tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki / kasza jęczmienna / kasza gryczana / ugotowany makaron / ogórek kiszony / surówka z marchewki / smażone buraczki / marchewka z groszkiem
WSKAZÓWKI

* używam cielęcego np. z udźca, szynki, może być mielone z szynki wieprzowej lub inne dobrej jakości
Zamiast bułki namoczonej w mleku można dodać 4 - 5 łyżek bułki tartej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation