Kuchnia

coś z mięsa

Krewetki z kolendrą i czosnkiem | Kwestia Smaku

16 krewetek Black Tiger
3 łyżki posiekanej kolendry
3 łyżki oliwy extra virgine
2 ząbki czosnku
sól morska
2 ćwiartki cytryny

Mrożone krewetki rozmrozić (np. pod strumieniem bieżącej, chłodnej wody), następnie oczyścić jeśli nie są oczyszczone (naciąć po zewnętrznej i wewnętrznej stronie i usunąć czarne jelito), umyć i dokładnie osuszyć.
Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, włożyć pokrojony na plasterki czosnek i chwilę podsmażyć. Dodać krewetki i smażyć przez 1 minutę*. Przewrócić na drugą stronę, dodać kolendrę i smażyć kolejną minutę. Lekko posypać solą morską. Podawać z ćwiartkami cytryny i ewentualnie z dodatkową oliwą.
WSKAZÓWKI

* jeśli krewetki były wcześniej obgotowane, nie były surowe (w kolorze pomarańczowym a nie szarym), wówczas czas smażenia należy skrócić o połowę (w sumie 1 minuta).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation