Kuchnia

coś z mięsa

Pieczony pstrąg | Kwestia Smaku

2 pstrągi (świeże, wypatroszone)
400 g (1 paczka) mrożonej mieszanki warzyw (brokuł, kalafior, marchewki) -
w sezonie oczywiście polecam świeże warzywa
sól, pieprz, cytryna, czosnek, rozmaryn, oliwa
MASŁO CHILI:
40 g masła
papryczka chili
natka pietruszki
czosnek
sól i pieprz
Do podania: 100 g ryżu


Warzywa rozmrozić i osuszyć. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pstrągi opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Zrobić kilka nacięć nożem na jednym boku, następnie doprawić solą i pieprzem.
Każdego pstrąga posypać szczyptą rozmarynu i natrzeć 1 łyżką oliwy, do środka włożyć po 1 nieobranym ząbku czosnku oraz po 1 plasterku cytryny. Położyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ponacinaną stroną do góry.
Rozmrożone warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, łyżką oliwy extra vergine i wymieszać. Wyłożyć na blaszkę obok ryb.
W miseczce roztopić masło z dodatkiem posiekanej papryczki chili, 2 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startego czosnku, solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać pstrągi i warzywa, zostawiając ok. 1/3 mieszanki na koniec, do podania.
Wstawić blachę do piekarnika i piec przez 20 minut (duże pstrągi) lub 15 minut (małe).
Podawać np. z ugotowanym ryżem. Resztę masła chili polać po rybach i po ryżu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation