Kuchnia

kuchnia

Schab pieczony w rękawie | Kwestia Smaku

1 kg schabu
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
1 łyżka gotowej przyprawy do mięsa lub grillowej lub skomponowanej samodzielnie mieszanki np. papryka słodka i ostra, majeranek, trochę pieprzu
oraz: rękaw do pieczenia mięsa

Schab umyć i wysuszyć. Podziurkować końcem noża. Miejsca nacięć wypełnić zmiażdżonym czosnkiem z 1/2 łyżeczki soli.
Mięso dobrze natrzeć 1 łyżeczką soli, przyprawami oraz olejem. Zamknąć szczelnie w naczyniu i wstawić do lodówki na 1 dobę.
Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć klamrami i naciąć widelcem folię, aby pozbyć się nadmiaru pary w trakcie pieczenia (niektóre rękawy do pieczenia mają specjalne pory, którymi ulatnia się para).
Piec przez 1 godzinę w 180 st. C (grzanie góra-dół).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation