Kuchnia

diabet

Cukinia faszerowana
Składniki:
3 młode, spore i grubsze cukinie - około 1200 g
500 g mielonej łopatki wieprzowej lub filetu z indyka
1 duża cebula - około 200 g
1 pomidor lub spora garść pomidorków koktajlowych - około 200 g
garść szczypiorku
3 ząbki czosnku - 15 g
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g sera mozzarella
20 g sera typu parmezan
5 łyżek oleju do smażenia
przyprawy: po płaskiej łyżeczka soli i słodkiej papryki, 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki ziół prowansalskich
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Przygotuj sobie trzy młode, ale już spore cukinie. Moje ważyły po około 400 gramów. Wybrałam cukinie grubsze i krótsze, ponieważ takie lepiej się faszeruje. Moje były zielone, ale jeśli wolisz te żółte, to śmiało możesz po nie sięgnąć
Końców cukinii nie obcinaj. Każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół przy pomocy ostrego noża. Środek wydrążyć Ja zawsze na początku nacinam małym i cieniutkim nożykiem obrys całego gniazda nasiennego.

Łyżeczką wyskrobuję resztki nasion. Otrzymuję w ten sposób idealnie i głęboko wydrążone łódeczki z cukinii. Po wydrążeniu moje połówki cukinii ważyły już razem tylko 700 gramów.
Z wyjętego środka cukinii wybieram najtwardsze fragmenty (mokre gniazdo nasienne wyrzucam) i kroję na mniejsze kawałki. Tym razem zostawiłam około 130 gramów twardszego środka. Użyję go potem do farszu.
Wydrążone łódeczki z cukinii przecieram od środka ręcznikiem papierowym (cukinia puściła wodę) a następnie smaruję z obu stron olejem do smażenia lub oliwą. Zużywam do tego celu trzy łyżki oleju a cukinie smaruję tłuszczem przy pomocy pędzelka kuchennego. Gotowe połówki układam jedna obok drugiej na większej blaszce do pieczenia.
Środki posypuję jeszcze solą, pierzem i mieszanką ziół prowansalskich lub samym oregano. Używam do tego celu: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano.
Blaszkę z przygotowanymi do wstępnego podpieczenia łódeczkami z połówek cukinii umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę a piekarnik ustaw na pieczenie góra dół lub ustaw termoobieg z temperaturą 170 stopni. Cukinie podpiekaj tak przez 15 minut.
W trakcie podpiekania cukinii przygotuj sobie farsz. Potrzebujesz około 500 gramów mięsa mielonego. Mięso zmiel w maszynce.

Porada 1: Aby ograniczyć ilość mięsa mielonego podczas szykowania farszu polecam dodać ugotowany ryż. Z 50 gramów ryżu (waga przed ugotowaniem) otrzymasz po ugotowaniu około 140 gramów ryżu. Możesz zatem użyć 350 gramów mięsa mielonego plus około 140 gramów ugotowanego ryżu. Ugotowany ryż dodajesz do farszu na sam koniec, już przed faszerowaniem cukinii. Jeśli ryż wyszedł sypki, to można też wbić do farszu jedno małe jajko. Dużą cebulę posiekaj. Cebulkę podsmażaj a następnie dodaj też pozostawione kawałki twardszego miąższu wydrążonego z cukinii. Dodaj też drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę trzy ząbki czosnku. Całość podsmażaj na mniejszej mocy palnika przez kolejne 5 minut.
Kolejno dodaj też mięso mielone oraz płaską łyżeczkę słodkiej papryki, a także po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Całość zamieszaj przy pomocy drewnianej szpatułki i smaż przez 15 minut.
Porada: Razem z kawałkami cukinii można też podsmażyć dodatkowe składniki np. kilka grubiej pokrojonych pieczarek lub też małą paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Na koniec dołóż również dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko wymieszaj i wyłącz.
W trakcie szykowania farszu minie zapewne 15 minut podpiekania cukinii. Blaszkę z łódeczkami ostrożnie wyjmij z piekarnika i odstaw na bok. Jak tylko farsz będzie już gotowy można zacząć nadziewać nim cukinie. Farsz może być jeszcze gorący. Dokładnie wypełnij środek każdej łódeczki i wyłóż farsz "górką".
Porada: Zużyłam cały farsz i nic mi nie zostało. Jeśli jednak nie udało Ci się całkowicie wypełnić cukinii, to farsz możesz śmiało podać z ulubionym makaronem, tartym serem i siekanymi pomidorkami.
Na mięsny farsz wysyp odrobinę tartego sera typu parmezan. Wystarczy łącznie 20 gramów bardzo drobno tartego sera. Blaszkę z cukiniami faszerowanymi posypanymi serem ponownie umieść w piekarniku i piecz przez 20 minut. Ta sama temperatura i te same ustawienia, co podczas podpiekania.
Po 20 minutach pieczenia ostrożnie wysuń blaszkę a ca cukinie wyłóż po dwa plasterki sera mozzarella. Całość piecz przez ostatnie pięć minut. Na ten czas możesz ustawić opcję grillowania od góry.
Po upieczeniu każdą cukinię faszerowaną udekoruj posiekanymi na mniejsze kawałkami pomidorami (u mnie koktajlowe oraz pół pomidora w kolorze pomarańczowym) i posyp siekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu lub nawet po przestudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation