Kuchnia

ciasta

Jabłecznik z budyniem
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, wypróbuje przepis poniżej. Jabłecznik z budyniem, jabłkami oraz posypany kruszonką, czy to nie brzmi zachęcająco?
15 porcji
60 minut czas przygotowania
Forma 24 cm x 24 cm
Składniki:
• 5 szk. mąki pszennej
• 2 żółtka jajek
• 3 całe jajka
• 200 g margaryny
• 1 szk. cukru + 3 łyżki
• 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 budynie waniliowe
• 3 szk. mleka
• 1 kg jabłek
• 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijam trzy całe jajka, dodaję same dwa żółtka jajek, oraz wlewam rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto, następnie dzielę na połowę, jedną połowę owijam woreczkiem foliowym i chowam do zamrażalnika a drugą rozwałkowuję i wykładam dno formy. Ciasto posypuję bułką tartą.
2. Jabłka obieram, kroję w plasterki, układam na cieście. Jabłka posypuję cynamonem.
3. Do garnuszka wlewam dwie szklanki mleka, gotuję. W pozostałej ilości mleka rozpuszczam budynie z cukrem, czekam aż mleko się zagotuje i wlewam mleko z budyniami, mieszając energicznie. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. Gorący budyń wylewam na jabłka i rozprowadzam po całości.
4. Wyjmuję ciasto z zamrażalnika i ścieram na tarce o dużych oczkach, posypując wierzch ciasta.
5. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.
6. Ciasto gotowe, można posypać cukrem pudrem.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation