Kuchnia

Ciastka

MA'AMOUL CIASTECZKA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI (bez jajek)

Składniki na ciasto:




200 gramów mąki pszennej
100 gramów kaszy manny (drobnej semoliny)
50 gramów skrobi kukurydzianej
150-170 gramów miękkiego masła
60 gramów cukru pudru
3 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (lub 2 łyżki soku pomarańczowego albo 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej)

Składniki na farsz:

około 200 gramów orzechów włoskich (waga bez skorupek!)
1-1 i 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
25 gramów miękkiego masła
50 gramów cukru


Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto ze wszystkich podanych składników. Na początku dodaj do niego 150 gramów masła, a jeżeli ciasto będzie ciut za suche, to dodaj więcej masła. Masa ma być plastyczna.



2. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
3. W międzyczasie zmiel orzechy razem z cukrem na mąkę.
4. Dodaj do nich cynamon i masło. Po wymieszaniu powstanie aromatyczna pasta.




5. Zrób kulkę z kawałka ciasta, a potem ją rozpłaszcz.
6. Ułóż na środku placka niewielką ilość masy orzechowej i ponownie zrób z ciasta kulkę.



7. Włóż kulę do oprószonej mąką foremki. Wciśnij ciasto i wyjmij gotowe ciastko.




8. Połóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie natłuszczałam go).
9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
10. Zimne ciastka oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation