Kuchnia

obiad

Żołądki z Indyka
Smaczna potrawka o żołądków indyka z warzywami w aromatycznym sosem.
80 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki:
• 700 g żołądków z Indyka
• 1000 g wody
• 150 g cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 150 g marchwi
• 25 g oleju
• 2 liście laurowe
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
• 1 łyżka mąki pszennej
• 150 g śmietany kwaśnej 18%
Sposób przygotowania:
1. Żołądki oczyszczam, kroję na plasterki, zalewam wodą, solę i gotuję około 60 minut. Po ugotowaniu żołądki odlewam z zalewy, zalewę odstawiam na bok.
2. Cebulę, czosnek, marchew obieram, kroję na mniejsze kawałki, blenduję.
3. W garnku rozgrzewam olej, na rozgrzanym oleju smażę warzywa. Następnie dodaję ugotowane żołądki, wlewam 500g wywaru po ugotowaniu żołądków,dodaję liście laurowe, ziele angielski i obie papryki, gotuję około 20 minut.
4. Śmietanę rozrabiam z mąką, zagęszczam sos, dwie minutki gotuję.
5. Danie gotowe, podaję z ryżem.
6. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation