Kuchnia

obiad

Zupa kulkami mięsnymi
W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi. Taką zupę możemy przygotować na przeróżne uroczystości. Spróbuj i przekonaj się.
9 porcji
50 minut czas przygotowania
Składniki na kulki mięsne:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• Sól

Składniki na zupę:
• 250 g Tortellini z mozzarellą
• 1 cebula
• 2 żabki czosnku
• 400 g pomidorów krojonych w puszce
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka tymianku suszonego
• 1 łyżka bazylii suszonej
• 1 łyżka oragano suszonego
• Olej do smażenia
• 1 litr bulionu lub dwie kostki rosołowe
• 100 g parmezan
Sposób przygotowania:
1. Tortellini gotuję według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaje pozostałe składniki na kulki mięsne i wyrabiam mięso.
3. Z mięsa formuję małe okrągłe kulki wielości orzecha włoskiego, smażę na rozgrzanym oleju.
4. Cebulę, czosnek obieram, kroję drobno, smażę na rozgrzanym oleju, Następnie dodaję pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, tymianek, sól oraz pieprz, Smażę około 10 minut.
5. Następnie przekładam do garnka, podlewam bulionem, gotuję do chwili zagotowania.
6. Do zupy wsypuję ser parmezan, dodaję usmażone kuleczki mięsne, ugotowane tortellini, gotuję dwie minutki.
7. Zupa gotowa.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation