Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Języczki sędziego


2 duże bakłażany

nadzienie

900 g mielonego mięsa (u mnie mieszane wołowo - drobiowe)
średnia posiekana cebula
łyżeczka soli
łyżeczki pieprzu

sos

duża posiekana cebula
puszka pomidorów
słoiczek przecieru pomidorowego
1/2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
sok z 1/2 limonki
łyżeczka kurkumy
sól, pieprz

Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól, osuszyć. Grillować na rozgrzanej patelni, do zarumienienia z obu stron.
W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem grillowanego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: w rondlu podsmażyć cebulę, dodać pomidory i przecier, sól, pieprz oraz kurkumę. Dolać bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej "języczki", przykryć folią.
Piec około 60 minut w temperaturze 225 stopni.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation