Kuchnia

KUCHNIA

Carbonara z cukinią

Składniki
2 porcje

ok. 120 g makaronu
100 - 150 g boczku
100 - 150 g cukinii
1 łyżka masła
około 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)

Sos

2 żółtka
1 pełna łyżka serka mascarpone (lub 3 łyżki gęstej śmietany kremowej 30%)
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka oliwy extra vergine


Przygotowanie

Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.
Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa extra vergine.
Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu włożyć na patelnię z cukinią, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy.

Wskazówki

Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation