Kuchnia

biszkopt

Paluchy z serem i sezamem

20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka
400 g mąki pszennej
40 g roztopionego masła
2 żółtka + 1 całe jajko
1 łyżeczka soli
około 150 g oscypka
opcjonalnie można dodać trochę tartej mozzarelli
ziarna sezamu do posypania
Drożdże i cukier rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na około 10 minut (aż mieszanka zwiększy swoją objętość).

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, żółtka, przestudzone masło oraz pozostałe mleko. Dokładnie wyrabiamy, aż do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Miskę przykrywamy i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (na około 1-1,5 godziny).

Ser ścieramy na małych oczkach tarki.

Jajko wybijamy do szklanki, mieszamy rózgą kuchenną.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Wałkujemy na dość duży prostokąt.

Połowę ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy tartym oscypkiem (ja miałam końcówkę oscypka więc dodałam jeszcze 1-2 garści tartej mozzarelli). Ciasto składamy na pół, lekko wałkujemy, by dobrze się ze sobą połączyło.

Ciasto kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Każdy kawałek skręcamy kilka razy wokół własnej osi. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 2 blaszki). Smarujemy rozmąconym jajem i posypujemy sezamem.

Paluchy odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na około 20 minut (do zrumienienia).

Najlepiej smakują na świeżo, w tym samym dniu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation