Kuchnia

Serniki

Z zeszytu mojej mamy... Najprostszy sernik - Modern Taste - fotografia kulinarna i przepisy

Sernik

670 g tłustego twarogu
170 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
200 g cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ser przepuszczamy przez maszynkę. Ja takowej nie posiadam, więc dokładnie rozgniotłam ser praską do ziemniaków i też wyszło bardzo dobrze.

Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na w miarę puszystą masę, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Ucieramy do połączenia się składników. Partiami dodajemy ser, a gdy się połączy obie mąki wymieszane z solą.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy połowę do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Jak białka będą już prawie połączone z serem, dodajemy drugą połowę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Przekładamy ciasto do tortownicy, ja użyłam małej o średnicy 20 cm, ale można użyć większej, ciasto będzie wtedy niższe. Pieczemy w 180 C przez 50-55 min. Po upieczeniu wyjmujemy, nie wymaga studzenia w piekarniku, potem otwierania drzwiczek itp. Podajemy całkowicie wystudzony, a najlepiej żeby spędził kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation