Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik orzechowy
Wyjątkowy puszysty sernik z dodatkiem orzechów, każdy kawałek rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten zajmuje szczególne miejsce na moim stole świątecznym. Jest on wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych.
Forma okrągła 26 cm
60 minut czas przygotowania
20 porcji
Składniki na ciasto:
• Kostka masła
• 2 żółtka
• 1 ½ szk. mąki pszennej
• 1 łyżka kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ½ szk. orzechów włoskich mielonych
Składniki na masę sernikową:
• 3 jajka
• 1kg twarogu sernikowego
• 3 łyżki oleju
• 1 szk. mleka
• 1 szk. cukru
• 76 g budyniu śmietankowego
Składniki na polewę:
• 160 g czekolady mlecznej
• ½ szk. orzechów włoskich pokruszonych
• ½ szk. śmietany 30%
Składniki dodatkowe:
1. 6 wafelków kakaowych
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski i zagniatam ciasto. Ciastem wykładam dno tortownicy i odstawiam na bok.
2. Białka oddzielam od żółtek, miksuję mikserem, dodaję stopniowo cukier oraz żółtka.
3. Następnie również stopniowo dodaję twaróg, olej, mleko a na koniec wsypuję budynie, cały czas miksuję.
4. Masę sernikową wykładam na ciasto wcześniej ułożone w tortownicy i piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu studzę i na wierzch układam pokruszone wafelki.
6. Czekolady rozpuszczam razem ze śmietaną, następnie dodaję pokruszone orzechy i polewam polewą ciasto. Dwie godziny chłodzę w lodówce.
7. Ciasto gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation