Kuchnia

BOŻE NARODZENIE

Wigilijna strucla makowa w cieście twarożkowym


15 dag chudego twarogu - rozgnieść widelcem (to nie ma być ser mielony!)
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
75 g cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
300g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Z powyższych składników zagnieć ciasto (będą w nim serowe grudki)i wstaw do lodówki na 40 min. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.

500g gotowej masy makowej w puszce (moja ulubiona to firmy Prospona)

100g orzechów włoskich pokroić drobno
3-4 łyżki rumu
1 żółtko
100g rodzynek sparzonych i namoczonych w rumie
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wymieszaj masę makową z bakaliami i żółtkiem..

Są dwie metody zwijania tesj trucli - klasyczna w rulon i druga w tzw dwa połączone rulony:
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkuj w prostokąt, na grubość ok 0,5-1 cm. Rozsmaruj nadzienie makowe na całym placku, zostawiając ok 1,5 cm z obu stron placka (wzdłuż) bez nadzienia.
UWAGA - zwijaj struclę do środka z obu stron zaczynając od tych pasków bez nadzienia. Jako efekt powinny wyjść dwa długie niezbyt grube wałki złączone podstawą z ciasta i stykające się na górze ze sobą. Końcówki ciasta tak zagnieść, żeby mak nie wystawał.

1 żółtko roztrzep z
1 łyżką śmietany i tym posmaruj całe ciasto (szczególnie rowek między wałkami). Ułóż ciasto na papierze do pieczenia na blasze (najlepiej,żeby blacha była dość wąska, by strucla nie rozrastała się na boki, a w górę. Piecz ok 40 min.
Po wyjęciu strucli, gdy nieco przestygnie posmaruj całe ciasto
150g rozgrzanej konfitury morelowej
Poczekać aż ciasto wystygnie i całe posyp cukrem pudrem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation