Kuchnia

mniam

Ciasto migdałowo-orzechowe z rabarbarem
/zmodyfikowany przepis Donny Hay/

250 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1/2 cm kawałki
50 g suszonej żurawiny
50 g cukru

100 ml dobrego oleju roślinnego (używam ekologicznego oleju słonecznikowego) lub stopionego masła
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g cukru pudru
30 g mielonych migdałów
30 g mielonych orzechów laskowych
60 ml mleka

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
W miseczce połączyć rabarbar, żurawinę, cukier. Odstawić.
W drugiej misce wymieszać łyżką olej, mąkę, proszek, cukier puder, migdały, orzechy i mleko. Powstanie dosyć gęsta, lśniąca masa.
Okrągłą formę o średnicy 22 cm wylepić 1/2 ilości ciasta. Ułożyć na nim rabarbar, przykryć resztą ciasta - ciasto należy układać małymi porcjami, nie musi równo przykrywać warstwy rabarbaru.
Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut. Wierzch powinien być wyraźnie zrumieniony. Przed wyjęciem z piekarnika można w brzeg ciasta wbić drewniany patyczek - jeśli po wyjęciu jest suchy, to znaczy, że ciasto jest gotowe.
Oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation