Kuchnia

wypieki

Studio Kuchnia | Kruche ciasto z zatopionymi gruszkami w mascarpone
Kruche ciasto czekoladowe z miękkimi i soczystymi gruszkami zapiekanymi w mascarpone. Ciasto jest delikatne, rozpływające się w ustach. Najpierw kruche czekoladowe, a środek lekki i kremowy. Idealne ciasto jesienne.


1 h 30 minut


potrzebujesz

kruche ciasto
200 g mąki
100 g cukru
200 g zimnego masła
2 jajka zerówki
2 łyżki kakao w proszku


gruszki z mascarpone
3-4 gruszki
250 g mascarpone
4 czubiaste łyżki cukru
3 jajka zerówki
1 laska wanilii
cukier puder do posypania


przygotowanie

W misce wymieszać pokrojone w kostkę masło z cukrem. Jajka rozdzielić. Białka odstawić, żółtka wlać do miski z masłem. Dodać kakao i przesiać połowę mąki oraz zacząć wyrabiać ciasto. Dodać resztę mąki i wyrobić ciasto na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1/2 h do lodówki.


Gruszki obrać i zostawić w całości z ogonkami.
Pozostałe białka ubić na sztywno. Wymieszać z mascarpone, cukrem i jajkami. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyciągnąć nasionka, dodać do kremu z mascarpone.


Wyjąć ciasto z lodówki. Formę nasmarować tłuszczem i naprószyć mąką. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oraz przełożyć do formy. Nakłuć widelcem i ułożyć gruszki. Użyłam formy o 21 cm długości, możecie użyć większej i dodać więcej gruszek. Gruszki zalać kremem z mascarpone. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 st.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation