Kuchnia

obiad

Steki wieprzowe z pieczarkami
Znudziły Ci się zwykłe mielone, szukasz jakieś odmiany smakowej, oto przepis dla Ciebie. Kotlety mielone w aromatycznym sosie z cebulką oraz pieczarkami.
40 minut czas przygotowania
10 porcji
Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 3 łyżki bułki tartej + do panierki
• 1 całe jajko
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 łyżka majeranku
• Olej do smażenia
Składniki na sos:
• 1 cebula
• ½ kg pieczarek
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka sosu Worcestershire
• Sól
• Szczypta chili
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, wsypuję sól, bułkę tartą, paprykę ostrą, majeranek, wlewam oliwę i wyrabiam masę mięsną. Następnie formuje okrągłe kotlety, obtaczam w bułce tartej smażę na rozgrzanym oleju.
2. Cebule obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju na drugiej patelni. Do cebuli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Smażę około 10 minut, doprawia pieprzem oraz solą. Następnie wlewam sos Worcestershire, dodaję koncentrat pomidorowy, wsypuję sól, chili, chwilkę gotuję i zagaszam sos skrobią ziemniaczaną w małej ilości wody.
3. Sos łączę z kotletami.
4. Gotowe, podaję z surówką oraz ziemniakami.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation