Kuchnia

przetwory

Pesto bazyliowe z suszonymi pomidorami i oliwkami

1 pęczek świeżej bazylii
kilka gałązek pietruszki (opcjonalnie)
50g orzeszków pinii (uprażonych wcześniej na patelni)
45g świeżego parmezanu
1 duży ząbek czosnku
110ml oliwy z oliwek
7 suszonych pomidorów suszonych
łyżka zalewy z pomidorów suszonych
kilka czarnych oliwek (bez pestek)
sól morska, pieprz
kilka kropel cytryny


Przygotowanie:
1. Liście bazylii (i pietruszki jeżeli używasz), orzeszki pinii, starty na tarce parmezan, drobno posiekany czosnek, pokrojone pomidory, łyżkę zalewy oraz oliwki włóż do misy robota kuchennego (albo blendera) i dokładnie zmiksuj.

2. Nie wyłączając urządzenia dodawaj stopniowo oliwę i miksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

3. Na koniec dopraw sos solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny i ponownie zmiksuj całość.

Sos zamknięty w słoiczku z powodzeniem możesz przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation