Kuchnia

Christmas cake

Sernik z kremem pralinowym na orzechowym spodzie
Składniki
SPÓD
80 g orzechów laskowych, zmielonych drobno, ale nie na miał
100 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła, zimnego
65 g drobnego cukru do wypieków
MASA SEROWA
850 g sera twarogowego, zmielonego
5 jajek
220 g cukru, drobnego
70 g mąki ziemniaczanej
PRALINA ORZECHOWA
250 g orzechów laskowych
150 g cukru
szczypta soli
KREM PRALINOWY
3/4 ilości z powyższej praliny orzechowej
140 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
DEKORACJA
1/4 ilości z powyższej praliny orzechowej
KARMEL DO DEKORACJI
ok. 100 g cukru

Wykonanie
PRALINA
w szerokim garnku lub patelni z grubym dnem wysypać cukier i podgrzewać, aż się cały rozpuści, a następnie będzie ciemnozłoty, jasno brązowy. Co jakiś czas potrząsać czy przemieszać
gdy cukier osiągnie odpowiedni kolor to wyłączyć ogień, posolić karmel i wrzucić szybko wszystkie orzechy i intensywnie mieszać, tak by karmel pokrył je wszystkie. Trzeba być błyskawicznym bo karmel momentalnie zastyga
orzechy z karmelem wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i póki się da, to rozpłaszczyć. Bardzo uważać - karmel jest niezwykle gorący
zostawić do całkowitego wystudzenia
SPÓD
spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą
orzechy laskowe zmielić drobno ale nie na miał
składniki kruchego spodu, czyli cukier, masło i mąkę przemieszaną z proszkiem szybko wymieszać, by ich zbytnio nie ogrzać (można za pomocą miksera), na końcu dorzucając orzechy
ciasto wgnieść w spód tortownicy i umieścić ją w lodówce do schłodzenia na ok. 30 min.
schłodzony spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiekać przez 15 do 20 minut - do momentu aż spód będzie złoty, ponieważ z warstwą masy serowej, nie upiecze się już zbyt dużo, zatem ważne jest dobre podpieczenie spodu na początku
MASA SEROWA
jeśli nie macie zmielonego twarogu, to należy go zmielić co najmniej dwukrotnie
do miski wbić jajka (bez rozdzielania) i dodać cukier i ziarenka wanilii. Miksować przez chwilę, aż masa zacznie robić się puszysta i jasna
masę wlać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 70 minut – do momentu gdy cały sernik urośnie i wybrzuszy się również na środku oraz zrumieni lekko na złoto (ale nie bardziej - nie na brązowo)
gotowy sernik wystudzić. Podczas pieczenia sernik urośnie, wybrzuszy się, może trochę popęka, jednak podczas studzenia opadnie i wyrówna się do prostego poziomu, a boki się skurczą - tak ma być. Następnie włożyć sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc - sernik koniecznie trzeba schłodzić
KREM PRALINOWY
1/4 wystudzonych orzechów w karmelu zachować w całości do dekoracji, a 3/4 orzechów w karmelu połamać na mniejsze części, wrzucić do malaksera i miksować przez kilka minut - najpierw zrobi się z nich drobny proszek, a po pewnym czasie zacznie tworzyć tłuste, kremowe "masło" - to właśnie chcemy osiągnąć. Zatem należy miksować tak długo, aż uzyskamy ten stan
gotowe masło orzechowe wstawić do lodówki, by nieco stężało - na minimum godzinę, ale można na całą noc
serek mascarpone krótko zmiksować z cukrem pudrem i dodać do niego zimne, gęste masło. Krótko zmiksować, aż do połączenia i ponownie wstawić do lodówki, by krem stężał. Krem przed nakładaniem ma być mocno schłodzony
DEKOROWANIE SERNIKA
na schłodzonym serniku rozsmarować około połowę kremu i wygładzić jego powierzchnię, a pozostałą połowę przełożyć do worka cukierniczego z tylką do dekoracji i wyciskać na powierzchni dekoracyjne "chmurki". Polecam adapter do tylek - dzięki niemu użyłam dwóch rodzajów tylek - gładkiej oraz gwiazdki tworząc dwa rodzaje "chmurek"
sernik pokryty kremem mocno schłodzić - minimum godzinę, a najlepiej pokryć go kremem wcześniej i tak go przechowywać kilka godzin w lodwóce, przed ostateczną dekoracją
przygotować karmelowe ozdoby. W garnku z grubym dnem wsypać dowolną ilość cukru, ale najłatwiej będzie pracować z ilością około 100 g, jednak nie zużyjemy raczej całości. Cukier podgrzewać, aż się cały rozpuści, a następnie będzie ciemnozłoty, jasno brązowy. Co jakiś czas potrząsać czy przemieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki rozprowadzić na nim gotowy karmel w duże, płaskie kształty oraz nitki, tworząc dekoracyjne formy. Przy całej operacji bardzo uważać, bo karmel jest niezwykle gorący. Karmelowe dekoracje zostawić do wystudzenia
pozostałą 1/4 orzechów w karmelu połamać i przesiekać z grubsza nożem
tuż przed podaniem posypać powierzchnię sernika orzechami w karmelu i ozdobić karmelowymi dekoracjami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation