Kuchnia

wypieki

Choinka bezowa z kremem waniliowym i owocami

Składniki
BEZA
5 białek z jajek L, tj. łącznie 200 g białka
250 g drobnego cukru
3/4 łyżeczki soku z cytryny
3/4 łyżki skrobi ziemniaczanej
KREM
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 36%
70 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
OWOCE W SYROPIE
100 g wiśni mrożonych
50 g malin mrożonych
1 łyżka cukru
1 łyżka wiśniówki
DODATKOWE OWOCE DO ŚRODKA
100 g ziarenek granatu (lub innych czerwonych owoców - np. malin, porzeczek, wiśni. Mogą być mrożone)
DEKORACJA
ok. 100 g owoców: porzeczki na kiści, maliny (mogą być mrożone), ziarenka granatu
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżka cukru drobnego z 1/2 łyżki cukru pudru

Wykonanie
na papierze do pieczenia narysować 4 okręgi o średnicach od 18 cm do 6 cm. Pomiędzy okręgami zachować odstęp kilku cm. Papier położyć na ruszt z piekarnika. Jeśli nie mamy rusztu, to może być blacha do pieczenia
białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba - nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo - mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać skrobię i sok z cytryny
pianę wyłożyć na papier do pieczenia w zaznaczone okręgi. Najlepiej wycisnąć ją z pomocą dekoracyjnych końcówek
nagrzać piekarnik do 150ºC, włożyć bezy i zaraz zmniejszyć temperaturę do 110ºC. Piec przez 80 minut. Gdyby bezy się zbyt rumieniły, to zmniejszyć temperaturę do 100ºC, ponieważ gotowa beza powinna być koloru białego do delikatnie kremowego
następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby bezy w ten sposób wystygły. Najlepiej przygotować i upiec bezy wieczorem i zostawić w piekarniku na całą noc
świeże owoce umyć i dobrze osuszyć
owoce do syropu umieścić w garnuszki wraz z cukrem i wiśniówką i podgrzewać aż się rozmrożą a syrop nieco zgęstnieje
ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i zmiksować na jednolity krem
pierwszą bezę ułożyć na paterze
na pierwszej bezie rozsmarować część kremu, nałożyć część owoców w syropie oraz część dodatkowych owoców do środka. Na wocoe można dać jeszcze trochę kremu, by kolejna beza dobrze się trzymała
następnie powtarzać aż do ułożenia wszystkich blatów bezowych do samego czubka. Na ostatni blat tzn. czubek nałożyć tylko resztkę kremu
wymieszać cukier z cukrem pudrem i obtoczyć w nim zwilżone wodą gałązki rozmarynu oraz niektóre owoce do dekoracji, by uzyskać efekt "skrzącego śniegu"
deser ozdobić owocami do dekoracji - na czubku, na kremie ułożyć jakiś dekoracyjny owoc np. małą kiść porzeczek. w pozostałych miejscach gdzie wystaje krem, ułożyć na nim owoce i powtykać gałązki rozmarynu
deser trzymać w lodówce
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation