Kuchnia

wypieki

LIKIER POMARAŃCZOWO CZEKOLADOWY

Składniki:

400 g śmietany płynnej 30%
150 g brązowego cukru
80 g soku z wyciśnietej pomarańczy
30 g startej skórki cytrynowej
100 g białej czekolady
1 jajko
300 g whiskey

Wykonanie:

Do naczynia Thermomix wlewamy śmietanę, cukier, sok, skórkę pomarańczowa, jajko oraz połamana na kawałki biała czekoladę. Miksujemy całość czas 10 s/obr.10.

Następnie całość podgrzewamy czas 7 min/70 stopni/obr.3.

Zostawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wlewamy whiskey i mieszamy czas 30s/obr.3

Likier przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce. Likier można wlać do butelki ozdobnej i podarować bliskim na święta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation