Kuchnia

wielkanoc

PIEROGI KEBABOWE

Ciasto
1kg mąki
100g drożdży
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1/3 kostki margaryny (do roztopienia)
2 żółtka i 1 całe jajko
0,5 l mleka

Farsz
1 łyżka oregano
3 różnokolorowe papryki
1 kg piersi z kurczaka
800g pieczarek
3 cebule
koncentrat pomidorowy
300g sera żółtego
2 łyżki mąki
0,5l keczupu pikantnego
0,5 majonezu
pół małego słoika musztardy
2 sosy greckie
4 ząbki czosnku

Przygotowanie ciasta:
Margarynę rozpuścić. Drożdże wymieszać z cukrem i solą, dodać ciepłego mleka. Powoli dosypywać przesianą wcześniej mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji śmietany. Dodać jajka i oregano. Całość dokładnie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz i sos.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grube jak na pierogi. Wykrawać placki i faszerować, formować jak pierogi uzyskując pieróg wielkości pięści.

Przygotowanie farszu:
pierś z kurczaka podsmażać z przyprawą kebab/gyros. Warzywa (pieczarki, cebulę, paprykę) podsmażyć razem z kurczakiem. Dodać koncentrat pomidorowy i ser żółty. Zagęścić mąką (by zbyt mokry farsz nie spowodował zakalca), wystarczą dwie łyżki.

Przygotowanie sosu:
pikantny keczup, majonez, musztardę wymieszać z sosami greckimi w proszku i 4 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.

Pierogi kebabowe przed pieczeniem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem -da to efekt glazurowania. Pierogi piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. przez około 20-25 minut, do zarumienienia. Podawać z sosem.

Jak każdy przepis, który opiera się na farszu możemy przygotować na wiele różnych sposobów. To co dodamy do środka zależy tylko od nas. Dzięki temu możemy zrobić własne, niepowtarzalne pieczone pierogi!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation