Inne

kulinaria

Pierogi z kapustą i grzybami z pieca
Ciasto

Mąka pszenna – 0,5 kg
Świeże drożdże – 25 g
Mleko – 250 ml
Jajko – 1 sztuka
Masło – 2 łyżki (stopione i ostudzone)
Sól – 0,5 łyżeczki
Cukier- 1 łyżeczka
Farsz

Kapusta kiszona – 1,5 szklanki
Grzyby suszone – 1,5 szklanki
Marchewka – 1 sztuka (duża)
Cebula – 1 sztuka
Sól
Pieprz
Ziele angielskie – 4 ziarna
Liść laurowy – 2 sztuki
Dodatkowo

Mak do posypania pierogów
Jajko – 1 sztuka
Olej do smażenia

Pierogi rozpoczynamy od zrobienia zaczynu. Lekko podgrzewamy mleko i wlewamy do większego naczynia. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Następnie dodajemy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem za pomocą haka przez 3-4 minuty. Jeśli wyrabiamy ręcznie, ugniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli ciasto za bardzo się klei należy dodać trochę mąki. Pod koniec wyrabiania wlewamy masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości ciasta. Zazwyczaj od 30 do 60 minut.

Farsz
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy przynajmniej na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie w garnuszku należy zagotować grzyby, a następnie dodać kiszoną kapustę oraz marchewkę obraną i startą na tarce o dużych oczkach. Wszystko gotujemy do czasu, aż grzyby i kapusta zrobią się miękkie. Całość odcedzamy, następnie siekamy nożem (w szczególności grzyby należny posiekać bardzo drobno, najpierw w cienkie paseczki, a potem jeszcze drobniej).

Cebule obieramy i drobno szatkujemy. Na nagrzaną patelnię wlewamy olej, następnie poszatkowaną cebulę. Podsmażamy na średniej mocy palnika przez około 10 minut.

Cebulę, kapustę oraz grzyby doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Wykonanie
Od wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kule, następnie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto o grubości około 3 mm. Szklanką lub pucharkami do lodów wykrawamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżką farsz i dokładnie lepimy, dodatkowo dociskając końcówki widelcem lub zawijając w tzw. falbankę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut, aż pierogi się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation