Kuchnia

.deser, ciasta, babeczki itd

Tego potrzebujesz:

5 jajek 15 dag cukru cukier waniliowy 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej pomarańcza pół łyżeczki proszku do pieczenia sól 24 wisienki (kandyzowane, z kompotu lub konfitury)
Lukier wiśniowy: 20 dag cukru pudru 4 łyżki soku wiśniowego łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Pomarańczę umyj, otrzyj ze skórki i wyciśnij sok. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem z pomarańczy. Białka ubij na pianę, wyłoż na masę żółtkową. Wprost na pianę przesiej obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ciasto wymieszaj.
Formę na 12 muffinek wyłóż papilotkami, napełnij do 2/3 wysokości. Do każdej mufinki wciśnij po wisience. Piecz 25 min (180 st.). Odstaw na 5 minut, po czym wyjmij z formy i odstaw do ostudzenia.
Cukier pudrer utrzyj z sokiem wiśniowym i cytrynowym. Muffinki posmaruj lukrem i – zanim zastygnie – ułóż na wierzchu po wisience.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation