Kuchnia

kuchnia

Składniki:
3 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka sody
1 łyżka margaryny
3 łyżki miodu
3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
Masa:
9 łyżek grysiku
1 litr mleka tłustego
1 szklanka cukru
250 g masła
6 łyżek powideł śliwkowych
Polewa:
8 łyżeczek cacao
10 łyżeczek cukru pudru
120 g masła
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy dość dokładnie. Ciasto powinno utworzyć zwartą kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Grysik wsypujemy na zimne mleko i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia po ok. minucie od chwili zagotowania się. Grysik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Grysik ucieramy z masłem i cukrem.
Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy obtoczonym w mące wałkiem na obficie podsypanym mąką blacie i umieszczamy w blaszce (nie wysmarowanej tłuszczem) podsypanej mąką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia (ok. kilkunastu minut). Placek wyjmujemy z blachy i czynności powtarzamy z pozostałymi dwoma porcjami ciasta.
Ostatni upieczony placek pozostawiamy w blaszce i kiedy jest zimny rozsmarowujemy na nim 3 łyżki powideł i nakładamy połowę masy grysikowej. Przykrywamy kolejnym plackiem, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy trzecim plackiem i umieszczamy na nim polewę. Wkładamy do lodówki, bądź chłodnego miejsca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation