Kuchnia

Sushi, sajgonki itp

Sajgonki(własne wykonanie)

Składniki:

Grzyby Mun krojone 30g
Kiełki fasoli Mung 90 g (mała puszka Bonduelle)
Makaron ryżowy 200g (cienki)
Papier ryzowy 5 op. (Tao Tao-50g)
3 średnie cebule
2 jajka
6 ząbków czosnku
6 liści kapusty pekińskiej
Sos sojowy ciemny 6 łyżek
Pieprz prawdziwy
Mięso mielone wołowo-wieprzowe 0,6kg


Cebulę kroimy na drobno. Zeszklić. Grzyby przygotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie drobno posiekać.
Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie pokroić na kawałki o długości około 0,5cm.
Odkroić miękką część liści z kapusty i parzyć je przez 2 minuty. Następnie Odcedzić i odcisnąć wodę.
Zetrzeć ząbki czosnku. Dodać jajka, sos sojowy i pieprz. Wszystkie produkty razem wymieszać i wyrobić.
Następnie zawijamy sajgonki wg instrukcji na opakowaniu i smażymy w głębokim oleju.

Ja podaję sajgonki z sosem słodko pikantnym. Ta porcja wystarcza na około 60 sztuk sajgonek. Jeśli dla kogoś to za duża porcja, można zmniejszyć składniki o połowę..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation