Kuchnia

Kulinaria

Czekoladowe ciasto 'chmurka' z dodatkiem pomarańczy i whisky

120g gorzkiej czekolady dobrej jakości
4 łyżki masła o temp. pokojowej
1 jajko + 2 jajka (oddzielone białko od żółtka)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka whisky (można pominąć lub użyć innego alkoholu)
skórka z pomarańczy
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżki pasty z wanilii
1kilka kropel naturalnego ekstraktu z migdałów
kostka gorzkiej czekolady i otarta skórka z pomarańczy do dekoracji

Nagrzać piekarnik do 175C.
Wyłożyć dno formy papierem o pieczenia.
Roztopić gorzką czekoladę połamaną w kostkę w kąpieli wodnej, mieszając kilkakrotnie. Następnie dodać miękkie masło i wymieszać, aż składniki się połączą.
W osobnej misce połączyć, używając miksera, całe jajko z dwoma żółtkami i cukrem (miksować ok. 5 minut ). Dodać ciepłą, ale nie gorącą, czekoladę oraz whisky z skórką pomarańczową.
Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do czekoladowej masy najpierw dodajemy 1/4 ich objętości, mieszamy delikatnie szpatułką, po czym dodajemy resztę i znów ostrożnie mieszamy, by ciasto nie straciło powietrza, a miało jednolity kolor.
Przelewamy do formy i wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut ( osobiście wolę wyciągnąć je wcześniej ). Wyciągnąć ciasto i ostudzić. Po wyjęciu z piekarnika jego środek się zapadnie, tworząc miejsce na bitą śmietanę.
Przed podaniem ciasta przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy ją "na sztywno" mikserem wraz z cukrem pudrem, pastą z wanilii i ekstraktem z migdałów. Przełożyć ją do "wgłębienia" w cieście i całość udekorować startą czekoladą i skórką z pomarańczy.
Ciasto przechowywać w lodówce. Smakuje równie dobrze po 3 dniach.. bo tylko tyle udało mu się najdłużej przetrwać w lodówce :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation