Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Oryginalny Cordon Bleu z szynką i serem (Kotlet szwajcarski)
Nazywany jest również kotletem szwajcarskim. Można go zrobić praktycznie z każdego mięsa (schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy cielęciny). Cordon Bleu to nic innego jak złożony na pół filet z kurczaka w złocistej panierce nadziewany szynką i żółtym serem. Podobny do klasycznych dewolajów. Idealny z surówką z kapusty pekińskiej :)

Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce
4 plastry szynki białej Sokołów
ser żółty, 4 prostopadłościany 1cm x 1cm x 5cm
2 małe jajka
mąka, bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie:
Sznycle cienko rozbić.
Plastry szynki złóżyć dwa razy i ułożyć na połówce sznycla. Na to nałożyć słupek sera i złożyć kotlet na pół. Spiąć wykałaczkami. Jajko wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem z odrobiną soli.
Sznycle najpierw panierować w mące, następnie w jajku, a na koniec obtaczać w bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć Cordon bleu na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego ;-)

http://mish-mash-mission.blogspot.com/2012/11/oryginalny-cordon-bleu-z-szynka-i-serem.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation