Kuchnia

Dieta na Słodko

Bardzo dietetyczne ciasto

Spód
4 płaskie łyżki otrębów owsianych
180 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ksylitolu


Warstwa budyniowa
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1,5 łyżeczki ksylitolu
1 i 3/4 szklanki mleka 1,5% tłuszczu


Herbaciana galaretka
3 torebki dowolnej owocowej herbaty (ja użyłam malinowej)
3 listki żelatyny
350 ml wrzątku
2 łyżeczki ksylitolu


Dodatkowo
kilka truskawek
garść borówek


Składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C., aż się zarumieni. Ja spód upiekłam w tortownicy o średnicy 16 cm. Dostałam ją kilka dni temu w prezencie, więc od razu musiałam ją wykorzystać :) Następnie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, nieznacznie zmniejszając ilość mleka i cukier zastępując ksylitolem. Gorący budyń wykładamy na ostudzony spód i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy herbacianą galaretkę: herbatę zaparzamy we wrzątku, dosładzamy ksylitolem, dodajemy namoczone wcześniej w zimnej wodzie listki żelatyny i całość dokładnie mieszamy. Na zastygłym budyniu układamy truskawki pokrojone w plasterki i borówki, a następnie zalewamy je herbacianą galaretką. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała.

Komentarze

Mari Mari 10 lat temu
jaką konsystencję powinno mieć ciasto przed włożeniem do piekarnika?? heelp
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation