Kuchnia

Food

Dietetyczne mielone kotleciki

Składniki:

pojedyncza pierś z kurczaka lub indyka
1 mała cebulka lub pół pęczka szczypioru
1 całe jajko
sól
czarny pieprz
czosnek granulowany
opcjonalnie: ulubione przyprawy (majeranek, oregano, bazylia, do wyboru)

Wykonanie:

1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Mięso wraz z obraną cebulką i surowym jajkiem mielimy lub siekamy blenderem na miazgę (lub nieco grubiej, jak kto woli). Do masy dodajemy ulubione przyprawy.

3. Z masy formujemy nieduże kotleciki i układamy na blasze na folii aluminiowej.

4. Pieczemy w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około pół godziny, aż się zrumienią.

5. Podajemy z warzywami, zieloną sałatą, surówkami, pomidorami, etc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation