Kuchnia

Smaki Italii

Fettuccine z małżami na bazie z białego wina

Porcja dla 2 osób:

300g świeżego makaronu typu fettuccine*
400g świeżych małż**
pół butelki białego wina
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
nieduży kawałek ususzonej ostrej papryczki (opcjonalnie ale uważamy, że bez niej to nie jest to samo danie!)
garść świeżej pietruszki

* na pewno można użyć tradycyjnego paczkowanego makaronu, ale zachęcamy do zakupu lub do zrobienia świeżego
** wiemy, że w Polsce może być z tym problem lub może to być nawet niebezpieczne. Małże są bardzo wrażliwe i muszą dojrzewać w czystych miejscach, w przeciwnym razie absorbują wszystkie zanieczyszczenia. Ważne, żeby mieć pewność, że małże na pewno są świeże, a żeby mieć taką pewność należałoby je kupić w miejscach. które znajdują się w niedużej odległości od morza. Myślę, że możecie spróbować użyć małży mrożonych.

Jeśli używacie świeżych małży to przed ich użyciem należy je kilka razy dobrze wypłukać z piasku, a następnie energiczne ruchem ręki oderwać wystające z zamkniętych muszelek "ogonki". Następnie do wrzącej i osolonej wody wrzucamy makaron, a w między czasie przygotowujemy przepyszny sos na bazie z białego wina. Rozgrzewamy oliwę z oliwek z obranym czosnkiem i kawałeczkiem ostrej papryczki (oliwa nie powinna być zbyt gorąca). Kiedy czosnek zaczyna się lekko rumienić, wrzucamy małże, zalewamy całość winem i gotujemy przez parę minut do czasu kiedy małże się otworzą (jeśli po paru minutach gotowania niektóre małże dalej pozostają zamknięte, to pod żadnym pozorem nie próbujcie ich otworzyć i zjeść, gdyż grozi to zatruciem - takie małże nie nadają się do spożycia).

Ugotowane małże wykładamy do miski a pozostały płyn możecie pogotować przez kolejne parę minut, aby nabrał jeszcze aromatu i lekko się zredukował. Ugotowany makaron dodajemy do małż, całość zalewamy winnym sosem, posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki i podajemy z kieliszkiem dobrze schłodzonego, białego wina i świeżą, chrupiącą bagietką, którą można maczać w winnym sosie. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation