Kuchnia

Ciasta i słodkości

Szybka Rada: Zapisz przepis na dysku. Naciskając prawy klawisz myszy i wybierając: "zapisz obrazek jako"... Wtedy szybo po niego sięgniesz lub wydrukujesz od razu z obrazkami i tekstem.

===========================

Sernik z musem brzoskwiniowym na spodzie z nutelli i sucharków

warstwa I - nutella z sucharkami

1/2 opakowania sucharków (12 sztuk)
300 g nutelli

Sucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki.

warstwa II - śmietankowa

400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki)
500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio)
3 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody*

Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy ser,
a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki.

*Od jakiegoś czasu żelatynę (2-3) łyżki zalewam ok. 4 łyżkami zimnej wody, żeby napęczniała. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie, a przed wlaniem jej do masy serowej, rozcieńczam 2-3 łyżkami gorącej wody (w sumie tyle tej gorącej wody potrzeba, żeby byłą płynna.

warstwa III - brzoskwiniowa

puszka brzoskwiń
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi brzoskwiniami.
Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową (trzeba to robić delikatnie, żeby uniknąć utworzenia "wulkanów").
Przed podaniem wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation