Kuchnia

kuchnia

Deser z biszkoptami i pomarańczą

Składniki na biszkopciki:
4 jajka
100g drobnego cukru
100g przesianej mąki

1 duże opakowanie jogurtu
naturalnego typu greckiego

1-2 pomarańcze
wiórki czekoladowe

Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę i ubite na sztywno białka.
Delikatnie wymieszać.
Foremkę do muffinek nasmarować masłem.
Do każdej dziurki nałożyć ciasto (ok. 1 łyżka)
Wychodzi ich ok. 15 sztuk więc trzeba piec
dwa razy chociaż najlepiej by było upiec
w dwóch foremkach jednocześnie.
Biszkopciki piec w 190 stopniach ok. 10 minut.
Wyjąć je i odstawić do wystudzenia.
Na dnie szklanki umieścić jeden biszkopcik.
Posmarować jogurtem (można go dosłodzić),
następnie znów biszkopt, jogurt, pokrojone owoce,
biszkopt i na wierzchu jogurt (zresztą kolejność
można sobie dowolnie modyfikować).
Wierzch posypać wiórkami czekolady.

*Z podanej porcji wychodzą 3-4 desery
(zależy od wielkości użytych szklaneczek)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation