Kuchnia

kuchnia

Przepis na tortillę pszenną
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na ok. 6 sztuk):
250 g mąki
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub 2 łyżki smalcu (można wykorzystać tzw. smalec roślinny (vegetable shortening))
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Krok 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wodę z solą.
Krok 2. Zaczynamy wyrabianie ciasta, w trakcie wyrabiania dodajemy tłuszcz: olej lub smalec. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut.
Krok 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na stolnicy, do przezroczystości.
Krok 4. Smażymy placki tortilli na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni po ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.
Krok 5. Gorące placki nadziewamy farszem i zawijamy.
Zimne placki tracą swoją elastyczność, dlatego przed zawijaniem należy podgrzać je na gorącej, suchej patelni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation