Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

KOLACZYKI Z RABARBAREM I KOKOSOWA KRUSZONKA.

Kołaczyki z rabarbarem /12 sztuk/

500g mąki pszennej* + ok. 100g
20g drożdży
350ml mleka
1 łyżeczka cukru
75g masła/margaryny
75g cukru
1 jajko
tarta skórka z cytryny

Drożdże rozpuścić w 50ml mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić na 10-15 minut.


nadzienie:
600g rabarbaru
200g cukru Mąkę przesiać do dużej miski (otręby pozostałe na sicie też dodałam do ciasta), podgrzać lekko, mieszając. Dodać stopiony tłuszcz, pozostałe mleko, cukier, jajko, skórkę startą z połowy cytryny, a na końcu drożdżowy zaczyn. Zagnieść ciasto i wyrobić przez co najmniej 10 minut, w razie potrzeby dodając mąkę. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie zagnieść i zostawić jeszcze na 15 minut.
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Rabarbar pokroić w cienkie kawałki, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, aż rabarbar zacznie się rozpadać, sok odparuje i powstanie gęsty mus.

kruszonka:
25g masła
30g cukru
20g mąki
10g wiórków kokosowych

Masło utrzeć między palcami z cukrem, mąką i wiórkami.

Ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć, formując płaski okrągły placek. Nakładać po czubatej łyżce nadzienia. Brzegi złożyć do środka i skleić. Drożdżówki ułożyć na natłuszczonej blasze złączeniem do dołu. Posypać kruszonką.
Piec ok. 15 minut w 200 stopniach.


*Użyłam 200g pszennej pełnoziarnistej i 300g zwykłej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation