Kuchnia

Kulinarnie, Pysznie!

Chipsy ze słodkich ziemniaków

Składniki :

1 duży batat

Dokładnie wyszorowanego pod bieżącą wodą batata pokrój w cienkie talarki. Rozłóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz w 190C przez ok 20-30 minut do czasu, aż chipsy będą lekko zrumienione, a swoją chrupkością będą odpowiadały Twoim preferencjom.
Sugestie: Ziemniaki możesz obsypać przyprawami przed podaniem lub przed pieczeniem, gdy są rozłożone na blasze. Z przypraw polecam przede wszystkim sól, pieprz oraz chilli. Z ziół rozmaryn i tymianek. Natomiast z sosów czosnkowy, ketchup, majonez, pomidorowy. Przed pieczeniem ziemniaczane talarki możesz też skropić odrobiną aromatycznej oliwy (lub zrobić to przed podaniem).

Wersja light: Nie używaj do nich soli.

Pytanie: Jak długo mogę przechowywać takie chipsy?
Odpowiedź: Z racji tego, że zawierają w sobie więcej wilgoci, niż te sklepowe oraz nie zawierają dodatkowej chemii przedłużającej ich żywotność polecam zjeść je w ciągu max 2-3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation