Kuchnia

Chleby, chlebki, bułeczki...

Chleb pszenny – drożdżowy |


Składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml letniej wody
15 dkg świeżych drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 średniej wielkości cebula
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
oliwa

Wykonanie:
Do miski rozkruszyć drożdże, wlać 100 ml letniej wody, dodać cukier i łyżkę mąki.
Odstawić aby drożdże ruszyły (ok. 10-15 min).
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć.
Rozczyn, cebulę połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić na ok 12 godz (najlepiej na całą noc).

Następnego dnia na oprószonym mąką blacie uformować okrągły bochenek.
Posypać mąką i umieścić w koszyku do wyrastania obsypanym mąką.
Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 1 godz.
Za koszyk do wyrastania może posłużyć nam miska wyłożona ściereczką i obficie wysypana mąką.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.

Wyrośnięty bochenek przełożyć do okrągłej formy obsypanej mąką lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ostrym nożem lub żyletką zrobić nacięcie i umieścić w piekarniku.
Chleb piec 10 min. w 220 stopniach, następnie ok. 45 min. w 180 stopniach.

Studzić na kratce
Chleb najsmaczniejszy w dniu pieczenia, kolejnego dnia może być wykorzystany do przygotowania wytrawnych tostów.

Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation