Kuchnia

Breads & rolls

Chlep z pesto i parmezanem

Składniki:

450 g mąki pszennej, najlepiej typ 650, może być 550
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki drożdży suchych
1 łyżeczka cukru
około 300 ml ciepłej wody
około 3 łyżek zielonego pesto
40 g parmezanu, startego na tarce o grubych oczkach
jajko roztrzepane, do posmarowania
okrągła forma do pieczenia 23 cm średnicy

Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę i sól, dodać drożdże oraz cukier. Wlać wodę i wymieszać. Wymieszaną masę wyrobić na blacie posypanym mąką aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (około 7 minut). Uformować kulę, włożyć do miski wysmarowanej odrobiną oliwy, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (u mnie niewiele ponad 1 godzinę).
Wysmarować okrągłą formę do pieczenia masłem.
Wyłożyć wyrośniętą masę na blat posypany mąką, rozwałkować lub rozciągnąć na prostokąt około 40x28 cm. Posmarować powierzchnię pesto i posypać równomiernie parmezanem. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku (jak roladę); pokroić na około 16 równych części. Ułożyć wszystkie części ciasno obok siebie w nasmarowanej formie. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 °C.
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem, piec 30-35 minut do zrumienienia. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation